Zbog vaše sigurnosti: Ovu hranu nikad nemojte zaleđivati!
pretežno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
15.6°C
Vrijeme za 29.03.2024.
29.03.2024. Danas
Max. 19°C Min. 15°C
Vrijeme za 30.03.2024.
30.03.2024. Sub
Max. 21°C Min. 14°C
Vrijeme za 31.03.2024.
31.03.2024. Ned
Max. 20°C Min. 18°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
0,976600
GBP
GBP
0,855100
USD
USD
1,081100
Zbog vaše sigurnosti: Ovu hranu nikad nemojte zaleđivati!
13.07.2020 | Zanimljivosti
OBRATITE POZORNOST

Zbog vaše sigurnosti: Ovu hranu nikad nemojte zaleđivati!

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Zamrzavanje je vrlo koristan i praktičan način čuvanja hrane koji čuva njihove nutritivne vrijednosti, ali isto tako postoje neke namirnice koje se nikako ne bi smjele naći u vašem zamrzivaču, ne što zbog promjene okusa i strukture nego i zbog vaše sigurnosti

1. Hrana koja sadrži velike količine vode

 

Krastavce, klice, rotkvice, lubenicu i naranče nikako ne biste smjeli zamrzavati jer su pune tekućine koja se tijekom procesa kristalizira i nakon odmrzavanja potpuno mijenja strukturu i postaje gnjecava i pireasta. S druge strane, svježa će zelena salata uvenuti i postati smeđa.

 

2. Mliječni proizvodi

 

Zamrzavanje jogurta, svježih, kremastih i polutvrdih sireva neće naštetiti vašem zdravlju, ali vrlo niske temperature utječu na izgled i strukturu mliječnih proizvoda koji će nakon odleđivanja, slično kao i vodenasto voće i povrće, biti potpuno bezukusni.  

 

3. Svježa i kuhana jaja

 

Jaja su namirnica koja se slaže s raznim jelima i najbolje ih je koristiti u svježem stanju. Zamrzavanje jaja može vam stvoriti poprilične probleme, ali i potpuno promijeniti strukturu namirnice. Svježa jaja u ljusci će se rasprsnuti, a zaleđena kuhana jaja postat će gumena. Želite li ipak zamrznuti jaja, izvadite ih iz ljuske i spremite ih u zamrzivač u posudice ili vrećice.

 

4. Pržena i pečena hrana

 

Već pripremljena hrana pržena u dubokom ulju ili ona pečena na klasičan na klasičan način ili na roštilju nakon zamrzavanja također više nikada neće biti ista. Njezina hrskava struktura i okus potpuno će nestati te će postati gnjecava i vlažna. Izbjegavajte zamrzavanje pečene hrane!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji