potpuno oblačno, jak vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
16.3°C
Vrijeme za 05.12.2020.
05.12.2020. Danas
Max. 14°C Min. 13°C
Vrijeme za 06.12.2020.
06.12.2020. Ned
Max. 18°C Min. 12°C
Vrijeme za 07.12.2020.
07.12.2020. Pon
Max. 14°C Min. 11°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,960985
GBP
GBP
8,344711
USD
USD
6,197009
EUR
EUR
7,543619
Zbog vaše sigurnosti: Ovu hranu nikad nemojte zaleđivati!
13.07.2020 | Zanimljivosti
OBRATITE POZORNOST

Zbog vaše sigurnosti: Ovu hranu nikad nemojte zaleđivati!

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Zamrzavanje je vrlo koristan i praktičan način čuvanja hrane koji čuva njihove nutritivne vrijednosti, ali isto tako postoje neke namirnice koje se nikako ne bi smjele naći u vašem zamrzivaču, ne što zbog promjene okusa i strukture nego i zbog vaše sigurnosti

1. Hrana koja sadrži velike količine vode

 

Krastavce, klice, rotkvice, lubenicu i naranče nikako ne biste smjeli zamrzavati jer su pune tekućine koja se tijekom procesa kristalizira i nakon odmrzavanja potpuno mijenja strukturu i postaje gnjecava i pireasta. S druge strane, svježa će zelena salata uvenuti i postati smeđa.

 

2. Mliječni proizvodi

 

Zamrzavanje jogurta, svježih, kremastih i polutvrdih sireva neće naštetiti vašem zdravlju, ali vrlo niske temperature utječu na izgled i strukturu mliječnih proizvoda koji će nakon odleđivanja, slično kao i vodenasto voće i povrće, biti potpuno bezukusni.  

 

3. Svježa i kuhana jaja

 

Jaja su namirnica koja se slaže s raznim jelima i najbolje ih je koristiti u svježem stanju. Zamrzavanje jaja može vam stvoriti poprilične probleme, ali i potpuno promijeniti strukturu namirnice. Svježa jaja u ljusci će se rasprsnuti, a zaleđena kuhana jaja postat će gumena. Želite li ipak zamrznuti jaja, izvadite ih iz ljuske i spremite ih u zamrzivač u posudice ili vrećice.

 

4. Pržena i pečena hrana

 

Već pripremljena hrana pržena u dubokom ulju ili ona pečena na klasičan na klasičan način ili na roštilju nakon zamrzavanja također više nikada neće biti ista. Njezina hrskava struktura i okus potpuno će nestati te će postati gnjecava i vlažna. Izbjegavajte zamrzavanje pečene hrane!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji