Zamrzavanje je vrlo koristan i praktičan način čuvanja hrane koji čuva njihove nutritivne vrijednosti, ali isto tako postoje neke namirnice koje se nikako ne bi smjele naći u vašem zamrzivaču, ne što zbog promjene okusa i strukture nego i zbog vaše sigurnosti
1. Hrana koja sadrži velike količine vode
Krastavce, klice, rotkvice, lubenicu i naranče nikako ne biste smjeli zamrzavati jer su pune tekućine koja se tijekom procesa kristalizira i nakon odmrzavanja potpuno mijenja strukturu i postaje gnjecava i pireasta. S druge strane, svježa će zelena salata uvenuti i postati smeđa.
2. Mliječni proizvodi
Zamrzavanje jogurta, svježih, kremastih i polutvrdih sireva neće naštetiti vašem zdravlju, ali vrlo niske temperature utječu na izgled i strukturu mliječnih proizvoda koji će nakon odleđivanja, slično kao i vodenasto voće i povrće, biti potpuno bezukusni.
3. Svježa i kuhana jaja
Jaja su namirnica koja se slaže s raznim jelima i najbolje ih je koristiti u svježem stanju. Zamrzavanje jaja može vam stvoriti poprilične probleme, ali i potpuno promijeniti strukturu namirnice. Svježa jaja u ljusci će se rasprsnuti, a zaleđena kuhana jaja postat će gumena. Želite li ipak zamrznuti jaja, izvadite ih iz ljuske i spremite ih u zamrzivač u posudice ili vrećice.
4. Pržena i pečena hrana
Već pripremljena hrana pržena u dubokom ulju ili ona pečena na klasičan na klasičan način ili na roštilju nakon zamrzavanja također više nikada neće biti ista. Njezina hrskava struktura i okus potpuno će nestati te će postati gnjecava i vlažna. Izbjegavajte zamrzavanje pečene hrane!