pretežno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
26.9°C
Vrijeme za 19.09.2020.
19.09.2020. Danas
Max. 26°C Min. 23°C
Vrijeme za 20.09.2020.
20.09.2020. Ned
Max. 26°C Min. 21°C
Vrijeme za 21.09.2020.
21.09.2020. Pon
Max. 26°C Min. 20°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,004293
GBP
GBP
8,254649
USD
USD
6,360608
EUR
EUR
7,537320
Istraživanje otkrilo: Neka pakiranja brze hrane sadrže štetne kemikalije
11.08.2020 | Zanimljivosti
OPREZNO!

Istraživanje otkrilo: Neka pakiranja brze hrane sadrže štetne kemikalije

Autor: Libero Portal
Foto: Ilustracija/ Pixabay
Novo istraživanje objavljeno u SAD-u pokazuje da neka pakiranja hrane, pogotovo ona koja koriste poznati lanci brze hrane, sadrže opasne kemikalije

I dok nas znanost zasad uči da je vjerojatnost da ćemo se zaraziti koronavirusom preko ambalaže zanemariva i gotovo nepostojeća, izvještaj objavljen u četvrtak pokazuje da pakiranja za hamburgere, krumpiriće i salate u lancima brze hrane sadrži otrovne tvari. Istraživanje je provela organizacija za zaštitu okoliša u sklopu kampanje kojom žele potaknuti proizvođače da izbjegavaju štetne tvari u svojim proizvodima.

 

Testiranja su pokazala da pojedine ambalaže sadrže per i polifluoroalkilne tvari (PFAS), a našli su ih u nekim pakiranjima Burger Kinga i McDonald'sa, piše CNN. Slične koncentracije ove sintetske kemijske tvari pronađene su i u ambalažama lanaca Cava, Freshii i Sweetgreen. Budući da se radi samo o dijelu pakiranja, dok su neka pakiranja istih proizvođača bez otrovnih kemikalija, mikrobiologinja Linda Birnbaum, bivša ravnateljica Nacionalnog instituta za okoliš i zdravlje, kaže:

 

"Ovo je jasan dokaz da prisutne kemikalije ne moraju biti korištene. Drugim riječima, isti proizvod se može izraditi i bez toga."

 

Cava je najavila uklanjanje štetnih tvari iz svih pakiranja do polovice 2021., Sweetgreen će to učiniti do kraja ove godine, kao i Freshii. Iz McDonald'sa je stigao ovaj odgovor:

 

"Uklonili smo značajne količine PFAS-a iz pakiranja diljem svijeta. Znamo da mjesta za napredak ima uvijek i istražujemo mogućnosti kojima možemo još poboljšati poslovanje."

 

Kemikalije koje spadaju u skupinu per i polifluoroalkilnih tvari koriste se u proizvodnji neprianjajućeg posuđa, medicinske opreme, mobitela, komercijalnih zrakoplova i automobila. Koristi se i u proizvodnji odjeće, namještaja i pakiranja hrane otpornim na mrlje, vodu i masnoću.

 

Premda su nove verzije kemijskih tvari manje štetne za ljudsko zdravlje, tvrde stručnjaci, konzumenti su ipak u riziku. PFAS se u istraživanjima povezuje s bolestima jetre, poremećajima imuniteta, karcinomom i poremećajima rada žlijezda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji