Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,922160
GBP
GBP
8,280305
USD
USD
6,341193
EUR
EUR
7,457243
Komplikacije: COVID-19 oboljelom Francuzu uzrokovao trajnu erekciju
02.07.2020 | Zanimljivosti
PANDEMIJA

Komplikacije: COVID-19 oboljelom Francuzu uzrokovao trajnu erekciju

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Njegova je erekcija bila uzrokovana zarobljenom krvlju u penisu, za koji se ustanovilo da je bio pun krvnih ugrušaka

COVID-19 može uzrokovati prijapizam – erekciju koja traje dulje od četiri sata, upozorili su liječnici nakon što je neidentificirani 62-godišnji muškarac iz Francuske pretrpio ovo bolno stanje dok je ležao u bolnici zbog teških simptoma nove koronavirusne bolesti, piše Daily Mail, a prenosi net.hr.

 

Njegova je erekcija bila uzrokovana zarobljenom krvlju u penisu, za koji se ustanovilo da je bio pun krvnih ugrušaka. Zgrušavanje krvi ili tromboza prijavljeni su kao opasna komplikacija kod čak trećine bolesnika zaraženih koronavirusom.

 

Kada ugrušci blokiraju arterije ili vene, blokade mogu potaknuti fatalne srčane i moždane udare. Oni također mogu dovesti do pripijazma. Ali vjeruje se kako je ovo prvi put da se prijapizam doživljava kao nuspojava koronavirusa, koji je ubio pola milijuna ljudi širom svijeta.

 

Pacijent je napustio intenzivnu njegu nakon što je proveo dva tjedna na respiratoru, sugerirajući da se sada oporavio od bolesti COVID-19. Liječnici u centru Hospitalier de Versailles u Le Chesnayu, području u blizini Pariza, pisali su o tome čovjeku u “The American Journal of Emergency Medicine”.

 

Liječnica na intenzivnoj njezi Myriam Lamamri objasnila je kako se zgrušavanje krvi uzrokovano koronavirusom sve više prijavljuje tijekom pandemije. U normalnim okolnostima zgrušavanje krvi nastaje kada se ozlijedimo. Ugrušak zaustavlja krvarenje rane.

 

No, taj se proces može dogoditi u pogrešno vrijeme, uzrokujući trombozu – kada se u arterijama i venama razvijaju krvni ugrušci, koji blokiraju srce, mozak i pluća. Teži bolesnici s COVID-19 pate od krvnih ugrušaka, ali liječnici još uvijek ne znaju zašto.

 

Neki kažu da virus izravno uzrokuje promjene u krvi. Druga je teorija da bi učinci virusa na imunosni sustav također mogli povećati zgrušavanje na različite načine. Dr Lamamri naglašava kako je ovo prva zabilježena “penilna tromboza” kod pacijenta s COVID-19.

 

Više pročitajte OVDJE

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji