Zašto je važno pregledavanje maslinika
potpuno oblačno, jak vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
14.5°C
Vrijeme za 23.02.2024.
23.02.2024. Danas
Max. 15°C Min. 14°C
Vrijeme za 24.02.2024.
24.02.2024. Sub
Max. 14°C Min. 12°C
Vrijeme za 25.02.2024.
25.02.2024. Ned
Max. 13°C Min. 12°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,953500
GBP
GBP
0,856250
USD
USD
1,084400
Zašto je važno pregledavanje maslinika
11.02.2024 | Zanimljivosti
PARTNERSKI ČLANAK

Zašto je važno pregledavanje maslinika

Autor: Libero Portal
Foto: Maslinar
Dr.sc. Marin Krapac ističe važnost pregleda maslinika, posebno nakon oštre zime, jer će s dolaskom toplijih dana nagrnuti štetnici

Niske zimske temperature ponegdje su nepovoljno djelovale na masline i uzrokovale značajnije štete uslijed smrzavanja, no njihov pozitivan utjecaj očituje se u smanjenju populacija štetnika zbog povećanog ugibanja. S dolaskom proljeća i porastom temperatura tla i zraka, štetnici koji su u stadiju jaja, kukuljice, ličinke ili odraslog kukca (imaga) preživjeli zimski period počinju se hraniti na maslinama, čineći štetu, te razmnožavati se stvarajući nove generacije.

 

Korist interneta

 

Pregledavanje (monitoring) maslinika vrlo je važan korak u borbi protiv štetnika, ali da bismo neprijatelja protiv kojeg se borimo mogli pobijediti najprije ga moramo upoznati. U tome nam pomaže znanje, iskustvo, dostupna literatura i internet. Ako želimo pretraživati internet i stranu literaturu, korisno je znati latinski naziv štetnika ili uzročnika bolesti, jer je on jedinstven u cijelome svijetu npr. maslinina muha  (Bactrocera oleae Gmel.), maslinin svrdlaš (Rhynchites cribripennis Desbr.) ili maslinin moljac (Prays oleae Bern.). Kada krećemo u maslinik, korisno je ponijeti povećalo ili lupu koje će nam pomoći prilikom pregleda maslininih vegetativnih (korijen, guka, deblo, grane i listovi) i generativnih (cvjetovi i plodovi) organa, jer sićušna jajašca, neke ličinke ili odrasle kukce vrlo teško možemo uočiti bez korištenja lupe.

 

Pojedini maslinari, kakvih je na sreću sve manje, misle da je u maslinarskoj proizvodnji masline dovoljno obići dva puta godišnje kada beremo i režemo, a neki oba agrotehnička zahvata, berbu i rezidbu, obave odjednom. No, ukoliko na svojim maslinama žele ubrati plodove i od njih dobiti ekstradjevičansko maslinovo ulje, onda bi u maslinik ipak trebali češće zalaziti. Zbog čega je pregledavanje maslinika važno? Zbog toga da bismo znali koji nam je štetnik prisutan u masliniku, zbog pravovremene reakcije i suzbijanja štetnika dok se njegova populacija nije povećala i zbog toga da nam štetnik ne počini štetu koja će značajnije utjecati na rast i rodnost stabala maslina ili kvalitetu maslinovog ulja. Prisutnost štetnika moguće je uočiti i na temelju oštećenja na maslinama pa je tako poznato da se ličinka jasminovog moljca (Margaronia (Palpita) unionalis Hübn.) hrani mladim listovima na vrhu izboja, što predstavlja problem u mladim maslinicima, jer otežava formiranje uzgojnog oblika.

 

Uočavanje problema

 

Monitoring je posebno važan ekološkim proizvođačima, jer ako ne reagiraju na vrijeme, dok je populacija štetnika još mala, kasnije će štetnika biti puno teže, a često i nemoguće suzbiti. U pojedinim godinama s povoljnim vremenskim prilikama za rast i razvoj štetnika čak i proizvođači koji koriste sredstva za zaštitu bilja registrirana u konvencionalnoj poljoprivredi imaju ozbiljnih problema u suzbijanju štetnika.

 

Osim borbe protiv štetnika monitoring je bitan i zbog uočavanja problema poput pojave suhih grana uslijed prisutnosti bolesti i/ili štetnika, smrzavanja ili mehaničkih oštećenja. Zbog toga je u pregled maslinika korisno ponijeti oruđa za rezidbu i voćarski vosak kako bi uočene grane odmah uklonili i oštećenja sanirali. Tijekom pregleda maslinika možemo uočiti i simptome nedostatka određenog biljnog hraniva ili vode te reagirati gnojidbom i navodnjavanjem te spriječiti značajniju ekonomsku štetu ili iscrpljivanje stabla i smanjenje rasta i rodnosti. Ipak, za provođenje gnojidbe preporuča se provesti analizu tla, a ukoliko je moguće i biljnog materijala (listova) kako bi se točno utvrdilo koje gnojivo i u kojoj količini trebamo primijeniti.

 

Monitoring maslinika je vrlo važan i zbog toga što je najskuplja zaštita ona koja se ne provodi prema načelima dobre poljoprivredne prakse, već napamet, jer možda u pojedinom masliniku uopće nema potrebe za suzbijanjem nekog štetnika. I sami smo svjedoci koliko se tehnologija razvija, ono što je prije desetak godina djelovalo kao znanstvena fantastika danas je već dostupno široj populaciji. Tako nam već danas razvoj tehnologije omogućava da iz udobnosti doma možemo kontrolirati stanje u masliniku. Tome ponajviše pridonosi razvoj bežičnih načina prenošenja informacija, pametnih telefona, računalnog vida, raznih senzora, dronova, robota i mikrorobota.

 

Nove tehnologije

 

Putem mobilnih meteoroloških stanica i kamera visoke rezolucije koje su bežično povezane te aplikacija razvijenih za pametne telefone i računala već je moguće pratiti meteorološke prilike u masliniku i prisutnost štetnika.

 

Primjenom dronova i termokamera snima se šire uzgojno područje i evidentira potreba za navodnjavanjem, ove tehnologije su još u istraživačkoj fazi, ali tijekom godina može se očekivati njihova šira primjena. Razvoj računalnog vida, senzora i robota doprinosi automatizaciji cjelokupne poljoprivredne pa tako i maslinarstva.

 

U kojem će smjeru krenuti budućnost maslinarstva definira i razvoj te dostupnost novih tehnologija na tržištu. Možda je radosna vijest maslinarima da će u skoroj budućnosti iz svoga doma moći kontrolirati stanje u nasadu te putem bespilotne letjelice ili daljinski vođenog traktora provoditi zaštitu ili gnojidbu, no to vrijeme još uvijek nije stiglo, a i kada stigne, budite u svojim maslinicima, promatrajte stabla, listove, cvjetove, plodove i grane, jer osim što ćete pravovremeno uočiti problem kretanje i boravak u prirodi će blagotvorno djelovati i na vaše psihofizičko zdravlje.

 

Maslinarski paket možete naručiti na sljedećem linku

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji