umjereno jak vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
19.4°C
Vrijeme za 24.05.2020.
24.05.2020. Danas
Max. 18°C Min. 18°C
Vrijeme za 25.05.2020.
25.05.2020. Pon
Max. 24°C Min. 16°C
Vrijeme za 26.05.2020.
26.05.2020. Uto
Max. 22°C Min. 16°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,149417
GBP
GBP
8,462819
USD
USD
6,954433
EUR
EUR
7,573377
Opasno po zdravlje: Ovih devet namirnica ne smijete podgrijavati
23.09.2019 | Zanimljivosti
PREHRANA

Opasno po zdravlje: Ovih devet namirnica ne smijete podgrijavati

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Evo i savjeta na koji način spremiti namirnice koje planirate jesti sutra

Kad se žurite, a ostala vam je hrana od jučer, onda je mikrovalna pećnica vaš najomiljeniji kućni aparat. Zagrijati, jesti, gotovo! Međutim, sjećate li se još riječi vaše bake koja je upozoravala da određene namirnice – poput gljiva, špinata ili krumpira – ne smiju podgrijati!

 

U tome je mnogo istine, neke namirnice nisu ni okusom dobre kad su podgrijane, a mogu izazvati i želučane tegobe pa je najbolje cijelu priču izbjeći. Ipak, ako vam je žao baciti nepojedenu hranu (a kome nije?), čak i za "rizične" namirnice vrijedi općenito pravilo: kanite li ih sutra jesti, najbolje ih je što brže spremiti u hladnjak, čim se ohlade nakon kuhanja. To će pomoći.

 

Gljive 

 

Jedna stara kuhinjska mudrost kaže da se gljive ne smiju podgrijavati. Naime, gljive imaju visok udio vode i bjelančevina te su zbog toga idealna podloga za mikroorganizme i ako ostanu duže vremena na sobnoj temperaturi, u njima se mogu stvoriti otrovne tvari. Zbog toga ih obavezno treba držati u hladnjaku te potrošiti unutar 24 sata, mada je ljudima osjetljivija želuca i u tom slučaju od gljiva loše.

 

Špinat, blitva, cikla i celer

 

Špinat prirodno sadrži puno nitrata koji se kod zagrijavanja na visoke temperature pretvara u otrovni nitrit. Zato su nam još bake govorile da je špinat jedno od onih jela koje je najbolje pojesti odmah, čim je pripremljeno, a ako vam nešto ostane, najbolje je to baciti. Slično je i kod drugih sorti povrća koje sadrže nitrate – poput cikle, celera ili blitve. Želite li kuhani špinat ili blitvu sačuvati za neki drugi put najbolje ih je samo ocijediti od vode u kojoj su se kuhali i zabrznuti u što kraćem roku.

 

Jaja 

 

Ugrijati jaja nakon što su kuhana ili pržena? Ne, to nije dobra ideja! Znamo da su jaja dušu dala za nastanak salmonere, posebno ako su stajala na sobnoj temperaturi. 

 

Krumpir 

 

Da, da, i to ste već vjerojatno čuli, krumpir ne valja kad se podgrijava. I u tome ima istine. U kuhanom ili pečenom krumpiru se mogu razviti bakterije koje se neće u potpunosti uništiti nakon podgrijavanja. Te su bakterije loše za želudac te mogu prouzrokovati želučane tegobe. Mogućnost za to se povećava što krumpir duže stoji. Neki ljudi pak tvrde, ako jedeš krumpir od dana ranije, bolje ga je pojesti hladnog nego zagrijati. Možda jest, ali nemamo dokaza...

 

Riža 

 

Jedino što morate paziti ako želite podgrijati jelo s rižom: stavite kuhanu rižu, nakon što se ohladi, odmah u hladnjak. Ako ćete provesti neko vrijeme na sobnoj temperaturi, stvorit će se spore koje mogu uzrokovati mučninu i poteškoće sa želucem i crijevima. 

 

Piletina 

 

Naravno da vam je žao baciti sočnu i slasnu piletinu, ali ako je podgrijavate, promijeni se struktura bjelančevina, a to može uzrokovati probleme sa želucem i probavom. Osim toga, slično kao kod jaja, stvara se salmonela (ako nije na hladnome).  Općenito vrijedi za sva jela sljedeće: ako ih želite podgrijati, prije toga ih spremite na hladno mjesto (najbolje u hladnjak) ili ih zamrznite. Pazite pri zagrijavanju da su temperature najmanje 90 stupnjeva – kako bi se uništile eventualno nastale bakterije, piše Miss 7.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji