povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
30.5°C
Vrijeme za 04.07.2020.
04.07.2020. Danas
Max. 29°C Min. 24°C
Vrijeme za 05.07.2020.
05.07.2020. Ned
Max. 29°C Min. 24°C
Vrijeme za 06.07.2020.
06.07.2020. Pon
Max. 29°C Min. 24°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,113450
GBP
GBP
8,383428
USD
USD
6,732124
EUR
EUR
7,560175
Opasno za zdravlje: Proklijali krumpir može biti toksičan, evo kako prepoznati koji valja!
11.11.2019 | Zanimljivosti
PREHRANA

Opasno za zdravlje: Proklijali krumpir može biti toksičan, evo kako prepoznati koji valja!

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Krumpir je proklijao, no ipak ćete ga pripremiti i pojesti? Očito ne znate koje opasnosti to krije

Proklijali krumpir može u sebi sadržavati toksičnu tvar solanin. Naučite kako prepoznati onaj koji je još jestiv unatoč klicama i kako onaj koji treba baciti, upozorava Miss 7.

 

Ako stoji na tamnom i hladnom mjestu krumpir će duže ostati svjež, no ipak, kome se nije dogodilo da mu krumpir proklija prije no što smo ga stigli upotrijebiti? Krumpir gotovo svi uvijek imamo kod kuće jer je stvarno praktičan gomolj, sastavni je dio mnogih jela, a može se pretvoriti i u nekoliko potpuno različitih priloga: pire, pommes frites, kuhani s maslacem ili maslinovim uljem, pečen u pećnici... Ukusan je, daje puno energije pa koji kilogram uvijek imamo pri ruci.

 

Nije ni čudo da nam onda proklija, posebno jer većinom živimo u stanovima, nemamo ga kako smjestiti na hladno pa proklija još i brže. I uglavnom to ignoriramo. Otrgnemo klice i pripremimo ga kako smo i zamislili. Ipak nije svaki proklijali krumpir jestiv. Na što treba obratiti pozornost? Procijeni koliko je krumpir proklijao, malo, klice su kratke i nema ih puno ili su se već fino razrasle? Naime, što ih je više to je u krumpiru više solanina, blago toksične tvari koja u ljudi može izazvati simptome poput glavobolje, proljeva i povraćanja.

 

Ako su klice izbile unatoč pravilnom skladištenju, najbolje je da pomnije pregledate krumpir. Ako je gomolj, usto što ima klice, mekan i naboran, vrlo je vjerojatno da u sebi ima veliku količinu solanina i ne bi se smio više jesti. No ako je i dalje tvrd i ima svoju formu, a proklijao je tek na nekoliko mjesta, slobodno ga jedite i dalje. No jedno je jasno, klice, jednako kao i dijelove krumpira koji su zeleni treba ukloniti. Tada nema opasnosti po zdravlje, čak ni kod proklijalog krumpira. Također, nikad ga nemojte podgrijavati, piše Miss 7.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji