Don Hrvoje Katušić uz Sveta tri kralja: Nije poanta u darovima nego u simbolici, a to je ono što nam danas nedostaje (VIDEO)
povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
8.4°C
Vrijeme za 23.01.2022.
23.01.2022. Danas
Max. 7°C Min. -1°C
Vrijeme za 24.01.2022.
24.01.2022. Pon
Max. 3°C Min. -4°C
Vrijeme za 25.01.2022.
25.01.2022. Uto
Max. 6°C Min. -4°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,274484
GBP
GBP
9,001489
USD
USD
6,634807
EUR
EUR
7,522544
Don Hrvoje Katušić uz Sveta tri kralja: Nije poanta u darovima nego u simbolici, a to je ono što nam danas nedostaje (VIDEO)
06.01.2022 | Zanimljivosti
PRETEŽNO VEDRO

Don Hrvoje Katušić uz Sveta tri kralja: Nije poanta u darovima nego u simbolici, a to je ono što nam danas nedostaje (VIDEO)

Autor: Libero Portal
Foto: LTV
Danas obilježavamo blagdan Sveta tri kralja, a tim povom razgovarali smo s don Hrvojem Katušićem

Video

"Blagdan Bogojavljenje je blagdan koji se nalazi u Božićnom vremenu i njime obilježavamo jednu vrlo važnu istinu Božića, a to je da se Bog objavljuje na Božić, ne samo u tom trenutku izabranom narodu Izraelcima, nego se objavljuje svim ljudima, svim narodima pa na neki način, u tom vremenu, i poganskim narodima koji tada nisu smatrani kao predmet nekog Božjeg interesa ili spasenja. Bogojavljenjem, kada dolaze tri mudraca, tri kralja pokloniti se Isusu, mi prepoznajemo sve narode koji se dolaze pokloniti Isusu, pa tako prepoznajemo na neki način i nas same", objasnio je don Hrvoje Katušić.

 

Za razliku od poklona koje su tri kralja donijela Isusu, u današnje vrijeme pokloni za Božić postali su ekstravagancija i komercijalizacija... Jesmo li izgubili taj pravi duh Božića?

 

"Zbilja je dobra veza progovoriti o simbolici dara jer nije poanta ni u zlatu, tamjanu i smirni, nego o simbolici koju ti darovi predstavljaju. Zlato govori o kraljevskom dostojanstvu tog djeteta, smirna o njegovoj ljudskosti, a tamjan o njegovom božanstvu. Čini mi se da je to ono što i nama danas nedostaje. Mi kroz darove pokušavamo dati ono što bi bilo značajno, a možda bi bilo puno važnije da dar bude simbol naše blizine i ljubavi ljudima kojima ga donosimo", rekao je don Hrvoje Katušić. 

 

Mislite li da se iz godine u godinu, kako dolaze mlađe generacije, sve više komercijalizira Božić?

 

"To je vezano uz vrijeme u kojem živimo, gdje se sve komercijalizira i u duhu kapitalizma pokušava izvući korist i profit, a Božiću se i kroz Advent pokušava stvoriti neka materijalna vrijednost i potiče se ljude na veliko kupovanje...." 

 

Kako se oduprijeti tome i vjernicima ukazati na pravo značenje Božića?

 

Važno je uvijek ukazivati na ono što je bitno. Kad razmišljamo o Božiću kao vremenu darivanja, razmišljamo o kupovanju poklona i trošenju novaca, ali trebalo bi razmišljati na način da našem bližnjemu poklonimo više vremena, da nađemo više vremena za susrete uživo, za sjesti s nekim na kavu, a to je možda i vrjednije od neke sitnice koju ćete nekome ostaviti po bor, na nešto što je potrošno. 

 

Više u prilogu!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji