vedro, jak vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
26.3°C
Vrijeme za 07.07.2020.
07.07.2020. Danas
Max. 31°C Min. 22°C
Vrijeme za 08.07.2020.
08.07.2020. Sri
Max. 28°C Min. 20°C
Vrijeme za 09.07.2020.
09.07.2020. Cet
Max. 29°C Min. 20°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,097436
GBP
GBP
8,356671
USD
USD
6,685781
EUR
EUR
7,550252
Google Chrome donosi niz poboljšanja
24.05.2020 | Zanimljivosti
TEHNOLOGIJA

Google Chrome donosi niz poboljšanja

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Uz mogućnost grupiranja kartica i automatskog blokiranja oglasa koji opterećuju računalne resurse Chrome bi trebao dobiti niz poboljšanja vezanih uz računalnu sigurnost i privatnost

Iduće izdanje web preglednika Chrome za desktop računala bit će, čini se, veće i opsežnije nego inače.

Uz mogućnost grupiranja kartica i automatskog blokiranja oglasa koji opterećuju računalne resurse Chrome bi trebao dobiti niz poboljšanja vezanih uz računalnu sigurnost i privatnost.

Softverska nadogradnja, koja bi trebala postati dostupna tijekom 'nadolazećih tjedana', donijet će promjene korisničkog sučelja, više mehanizama koji bi trebali korisnike spriječiti u posjećivanju zlonamjernih web odredišta (skupa s proaktivnijim načinom rada koji bi mogao značiti dijeljenje više podataka s Googleom), sigurniji DNS i blokiranje internetskih kolačiča trećih strana kad ste u anonimnom načinu rada.

Što se korisničkog sučelja tiče, nekoliko dugmadi i postavki bit će premješteno kako bi bilo lakše pronaći ih. Među njima su postavke za internetske kolačiće, privatnost, proširenja za preglednik i sinkronizaciju.

Izbornik za proširenja tako će se, primjerice, naći pod malom sličicom slagalice koja će se po početnim postavkama pojavljivati u glavnoj alatnoj traci. Bit će također moguće zalijepiti proširenja za alatnu traku, a i bit će jasnije prikazano trenutno stanje svakog proširenja i koje sve dozvole koristi u radu, prenosi Tportal

Internetski kolačići (cookies) bit će premješteni na vrh izbornika s postavkama i bit će lakše njima upravljati. S vremenom bi Chrome, baš kao Appleov Safari i Mozillin Firefox, trebao u potpunosti početi blokirati kolačiće trećih strana. Zasad će to biti moguće samo u anonimnom načinu rada, skupa s davanjem jednokratnih dozvola.

U postavkama će također biti istaknut alat Safety Check, koji će od sad moći i provjeravati je li se vaša lozinka našla među onima koje su procurile na web.

Chrome će vas također moći upozoriti ako je u neko od web odredišta koje redovno koristite bilo nedavno provaljeno, provjeravati proširenja, ima li nadogradnji i je li značajka Safe Browsing (služi za otkrivanje prevarantskih web odredišta) uključena.

S novim izdanjem stići će i nova značajka Enhanced Safe Browsing, koja omogućava dijeljenje URL-ova web odredišta koja ne posjećujete svakodnevno s Googleom u stvarnom vremenu. Cilj je brže otkrivati web odredišta koja se bave phishingom i drugim prijevarama.

Ovaj će alat također pritom koristiti informacije iz vaših korisničkih računa pri servisima Gmail i Drive.

U Googleu tvrde kako će Safe Browsing, čim utvrdi kako je URL kojeg ste posjetili siguran, anonimizirati prikupljene podatke i s vremenom ih obrisati. Zasad nije poznato koliko ih dugo u Googleu planiraju zadržati prije brisanja.

Chrome će također slijediti Mozillu i uključiti DNS-over-HTTPS, sigurniji način prebacivanja adrese web odredišta koju utipkate u IP adresu koju računalo može pročitati i prepoznati, piše Verge.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji