vedro, jak vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
27.3°C
Vrijeme za 07.07.2020.
07.07.2020. Danas
Max. 31°C Min. 22°C
Vrijeme za 08.07.2020.
08.07.2020. Sri
Max. 28°C Min. 20°C
Vrijeme za 09.07.2020.
09.07.2020. Cet
Max. 29°C Min. 20°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,097436
GBP
GBP
8,356671
USD
USD
6,685781
EUR
EUR
7,550252
Čak pet hrvatskih otoka je na popisu top destinacija Insidera, među njima i Mljet
29.05.2020 | Zanimljivosti
TURIZAM

Čak pet hrvatskih otoka je na popisu top destinacija Insidera, među njima i Mljet

Autor: Ivan Jukić
Foto: Pixabay
Na Visu nema ni velikih gužvi ni kampova za turiste jer je sve do kraja 80-ih godina prošlog stoljeća Vis bio vojna baza, a za turizam se otvorio tek 90-ih godina

U trenutku kada značajan dio Europe nakon uspješne borbe protiv korona virusa ponovno otvara svoje granice, portal Business Insider objavio je popis 100 otoka koje bi svi rado posjetili - a na njemu je i čak pet hrvatskih otoka. Popis je portal objavio još 2018. godine, a svake ga godine 'osvježe' i nadopune voditelji turističkih agencija iz cijeloga svijeta i najpoznatiji svjetski putopisni blogeri. Evo kojih se pet bisera Jadrana ove godine našlo na listi Business Insidera.

 

 

Vis

 

Vis je bio zbog svog strateškog položaja sve do kraja 1980-ih bio zatvoren za gotovo sve posjetitelje, posebno za strance, pa se turizam nije razvio. Nakon osamostaljenja Hrvatske, turizam se počeo razvijati, a Vis je danas među najpopularnijim otočnim odredištima u Hrvatskoj, dijelom i zbog toga što se tek nedavno počeo razvijati pa je na taj način sačuvao svoj izvorni šarm i ljepotu, netaknutu od moderne turističke industrije, prenose 24sata.

 

"Na otoku nema ni kampova za turiste jer je sve do kraja 80-ih godina prošlog stoljeća Vis bio vojna baz", napisao je Renee Sundgren iz Topdeck Travela.

 

"Kako se otok polako počeo otvarati, stranci iz cijelog svijeta na Vis su počeli dolaziti uživati u autentičnom ambijentu, kulturi i kulinarskom delicijama. Svatko tko traži mir, pronaći će ga na predivnim plažama Visa i njihovim skrivenim uvalama", dodao je.

 

Šolta

 

"Na Šoltu ćete se zaputiti kako bi osjetili tradicionalni otočni život i pobjegli od gužve", rekla je glasnogovornica internetskog portala za uspostavljanje cijena TravelSupermarket Emma Grimster.

 

"Na ovaj se brdoviti otok strmih obala i rustikalnih sela može doći trajektom iz Splita. Šolta je poznata po medu od divljeg ružmarina i maslinovom ulju koje se pravi od plodova više od tisuću godina starih stabala masline. Svi koji dođu na otok mogu biti probati lokalnu kuhinju", dodala je.

 

Mljet

 

Mljet je najistočniji veći otok u Dalmaciji i jedan od najzavodljivijih jadranskih otoka - rekao je direktor tvrtke müvTravel Michel Karam.

 

"Uspostava nacionalnog parka otok je učinilo atraktivnijim, ali ni od tad na Mljetu nema gužve. Posjetitelji uglavnom gravitiraju ka turističkoj enklavi oko Pomene, a ostatak otoka praktički je netaknut i nudi dozu mira koja stvarno oduzima dah", dodao je.

 

Brač

 

Hvar i Vis su jako lijepi, ali jako su popularni među turistima. Ako tražite nešto malo mirnije, ja bih vam definitivno preporučio Brač, rekao je izvršni direktor KAYAK Europe John-Lee Saez.

 

"Malo je jeftiniji od Hvara i pokazuje prirodnu ljepotu Hrvatske. Uživat ćete na bijelim kamenim plažama i u autentičnoj hrvatskoj kulturi. Ako radite turneju po otocima, morate ga posjetiti", kaže on.

 

Hvar

 

"Poput većine dalmatinskih otoka i Hvar ima idilično plavetnilo i pješčane plaže", rekao je Leon Sicilliano, video producent u Business Insideru i Insideru.

 

"Preporučio bih vam da unajmite moped i s njim pokušate obići nepristupačne plaže i zabaviti se. Sam grad Hvar noću je jako veseo i živ, svježu ribu možete naći mnogim restoranima, a i lokalni kafići imaju dobru ponudu", kazao je. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji