Ako želite doživjeti Uskrs onako kako su to činile generacije prije nas, penganje jaja savršen je način da se povežete s tradicijom i unesete duh starinskog običaja u vlastiti dom
U dubrovačkom kraju, gdje je svaka pisanica mala umjetnina s dušom, penganje se ne radi na brzinu, već s puno ljubavi, pažnje – i porukom.
1.) Usporite.
Penganje jaja nije nešto što se radi usput – to je trenutak kad se okupe baka, majka i kćeri, kad se uz kavu i smijeh stvaraju mali uskrsni darovi. Usporite, uzmite vrijeme, i pretvorite ukrašavanje jaja u mali obiteljski ritual.
2.) Ne zaboravite priču.
Svako jaje može biti malo pismo. U dubrovačkoj tradiciji običaj je bio napisati što na jaje – stih, ime, pozdrav ili nježnu poruku. „Malo jaje našarat ću, koga volim regalat ću“ – to nije samo ukras, to je osjećaj. Ako niste vješti s riječima, neka vam netko od starijih pomogne. Ili se prisjetite starih izreka s vašeg kraja.
3.) Jednostavnost je ljepota.
Tradicionalna pengana jaja nisu bila kičasta ni šarena. Vosak, domaća boja od ljuski crvenog luka, mirna ruka i puno topline – to je ono što ih je činilo posebnima. Ne trebate puno, samo volju da pokušate.
4.) Neka bude domaće.
Ako imate domaća jaja – još bolje. Ako možete nabaviti pčelinji vosak, savršeno. Sve što je prirodno, donosi onu posebnu, toplu notu koju trgovačke boje ne mogu dati.
I naposljetku – darujte s razlogom.
Pengano jaje nije samo ukras, ono je dar iz srca. U dubrovačkom kraju nekad se znalo tko je kome koje jaje dao i što je poruka značila. I danas vrijedi isto – darujte jaje onome kome imate što za reći, i to na način koji se ne zaboravlja.