Maja Kristić: Nakon dugo premišljanja prihvatila sam rad u protokolu, nije mi žao FOTO/VIDEO
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
33.6°C
Vrijeme za 23.06.2021.
23.06.2021. Danas
Max. 30°C Min. 24°C
Vrijeme za 24.06.2021.
24.06.2021. Cet
Max. 33°C Min. 21°C
Vrijeme za 25.06.2021.
25.06.2021. Pet
Max. 32°C Min. 26°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,837505
GBP
GBP
8,736414
USD
USD
6,298943
EUR
EUR
7,493222
Maja Kristić: Nakon dugo premišljanja prihvatila sam rad u protokolu, nije mi žao FOTO/VIDEO
09.06.2021 | Zanimljivosti
ŽENE

Maja Kristić: Nakon dugo premišljanja prihvatila sam rad u protokolu, nije mi žao FOTO/VIDEO

Autor: Libero Portal
Foto: Libertas TV/privatni album
Jako puno godina je provela na čelu protokola DNŽ, a radila je čak s četiri župana i jednom županicom

Maja Kristić, dugogodišnja šefica protokola Dubrovačko-neretvanske županije (DNŽ), a sada jedna zadovoljna umirovljenica bila je gošća u emisiji Žene na Libertas televiziji. 

 

Jako puno godina je provela na čelu protokola DNŽ, a pitali smo ju kako je došlo do toga zadatka.

 

"Nisam ga objema rukama prihvatila, to je bilo 1996. godine, a prije toga ja sam radila u uredu župana, ali odlaskom dotadašnje voditeljice protokola gospodin župan tadašnji Jure Burić meni je ponudio to radno mjesto i ja sam razmišljala, nije to baš bilo tako lako prihvatiti, ali eto ipak nakon dugo premišljanja prihvatila sam i radila sve do mirovine i nije mi žao", kazala je.

 

Radila je čak s četiri župana i jednom županicom.

 

"Radila sam najprije s gospodinom Jurom Burićem, pa gospodinom Šprljom, pa je onda došao Ivo Miletić, pa je nakon njega došla Mira Buconić i nakon nje došao je Dobroslavić koji je i današnji župan. Između njih su bila dva povjerenika još, znači sedam. Svi oni imaju svoje zahtjeve, navike, slušaju protokol, ne slušaju protokol, vole ili ne vole, ali vi ste tu da im budete na ruci, da im pomognete, ukažete, uputite ako žele slušati i žele da bude u redu, a ako ne žele slušati onda i nije u redu", rekla je.

 

Dodala je i kako sve treba biti po protokolu, ali neko vole dok neki ne.

 

"Gospodin Šprlje je dva mandata bio župan i nije volio protokol, on mene kad bi vidio odmah bi rekao "što se sprema?". Nikad nije htio biti u prvom planu, uvijek sam ga ja vukla za rukav i govorila župane tu morate stajati, tu dođite, molim vas, župane tu vam je mjesto. Nije volio protokol, ali je slušao i jako je dobro to radio", istaknula je. 

 

Kazala je kako je protokol služba ili posao koji se uči ne samo iz knjige nego i u hodu te na svojim greškama. 

 

"I gledajući i druge, ponašanje drugih kako se ponašaju, kako to sve skupa ide... ja sam imala dobrog učitelja, gospođu Miladu Privoru, dugogodišnju šeficu protokola predsjednika države", rekla je. 

 

Nisu svi protokoli jednaki, postoje oni koji su nekih zemalja poprilično strogi.

 

"U ona doba smo imali jako puno posjeta iz Kine. Kineski protokol je strahovito zahtjevan, oni dođu u pripremi uvijek nekog programa i strahovito se boje što će taj njihov gost koji dolazi reagirati. Oni čak veleposlanika šalju u pripremu, oni do detalja moraju biti informirani o svemu. Strašno poštuju tu hijerarhiju i svoje pretpostavljene. Britanski protokol isto tako, vrlo je zahtjevno. Kad je bio princ Charles to je baš ono strogo kraljevski protokol koje tko ga zna može poštovati i razumjeti, a tko ga ne zna teško. Kad je bio princ od Monaka to je jedan slobodniji protokol bio, on je jedan divan čovjek, stariji gospodin. Njega smo vodili na Mljet na otočić sv. Marija", govori. 

 

Tvrdi kako je doživjela jako puno lijepih uspomena i doživljaja iz posla, a on se može raditi samo ako se voli. Po potrebi često bude prevoditelj, turistički vodič... Otkrila je i iskustvo kada je na Igre stiglo pet predsjednika. 

 

"To je od dočeka, pa do pripreme, pa do dovođenja u Sponzu na otvaranje Igara pa do izvođenja na tribine, gledalište, pa kasnije do ispraćaja. Vrlo je to zahtjevan i naporan posao, stresan, ali obavi se to. Nisi sam, uvijek ima netko. Najteže je u Sponzi kada je otvaranje ljetnih Igara, najteže je isprazniti Sponzu. Iz razloga što svi žele ostati zadnji jer najvažniji izlaze zadnji i onda se nećkaju, vi jednoga po jednoga morate izvoditi kako ide redom, po protokolu, hijerarhiji. Najprije izlaze manje važni, pa važniji, a na kraju najvažniji i glavni gosti", rekla je.

 

 

Više pogledajte u prilogu!

Video

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji