Od ulova do tanjura: Ston slavi plavog raka kroz gastronomiju i kulturu (FOTO)
Autor: Libero Portal
Foto: Libero Portal
podijeli:
U petak je počeo Festival plavog raka u Stonu. Lokacija festivala je Veliki Kaštio, ulaz je za sve bio slobodan
Fotogalerija
Plavi rak (Callinectes sapidus), kao nova i zanimljiva vrsta u našem podmorju, postao je inspiracija za jedinstven gastronomski i kulturni doživljaj kojim želimo obogatiti našu zajednicu i istaknuti posebnosti lokalne kuhinje. Festival je okupio ugledne kuhare, lokalne ribare i ljubitelje mediteranske gastronomije. Cilj festivala je podizanje svijesti te popularizacija i promocija plavog raka kao gastronomske namirnice te uvrštavanje jela pripremljenih od plavog raka na jelovnik ugostiteljskih objekata.
U organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, suradnji s Regionalnon razvojnom agencijom Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA te podrškom Općine Ston i Turističke zajednice Općine Ston pripremljen je bogat i sadržajan program koji pruža priliku za upoznavanje s inovativnim pristupima u kulinarstvu, kao i za uživanje u prepoznatljivoj stonskoj gostoljubivosti.
Festival plavog raka – Od mora do stola okupio je ugostitelje i zaljubljenike u pelješku tradiciju s ciljem predstavljanja, valorizacije i podizanja svijesti o utjecaju plavog raka na bioraznolikost – nove gastronomske namirnice koja traži svoje mjesto uvrštavanjem u jelovnike ugostiteljskih objekata.