Koncertom DSO-a i Jasminke Stančul započelo je 8. „Pozno ljeto“ (FOTO)
lahor
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
15.8°C
Vrijeme za 17.10.2021.
17.10.2021. Danas
Max. 16°C Min. 16°C
Vrijeme za 18.10.2021.
18.10.2021. Pon
Max. 20°C Min. 13°C
Vrijeme za 19.10.2021.
19.10.2021. Uto
Max. 20°C Min. 13°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,011999
GBP
GBP
8,888836
USD
USD
6,474707
EUR
EUR
7,511955
Koncertom DSO-a i Jasminke Stančul započelo je 8. „Pozno ljeto“ (FOTO)
29.08.2020 | Kultura
ISPRED KATEDRALE

Koncertom DSO-a i Jasminke Stančul započelo je 8. „Pozno ljeto“ (FOTO)

Autor: Libero Portal
Foto: DSO
Programom posvećenom Ludwigu van Beethovenu sinoć se proslavilo 250. godina od rođenja ovog velikog skladatelja

Osmo izdanje Međunarodnog glazbenog festivala Dubrovnik u pozno ljeto započelo je sinoćnjim koncertom ispred Katedrale, a na kojem su nastupili Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem Marca Tardua i pijanistica Jasminka Stančul.

 

U prigodi proslave 250. obljetnice od rođenja jednog od najvećih skladatelja svih vremena, Ludwiga van Beethovena, pijanisticu je publika mogla poslušati u Koncertu za klavir i orkestar u C duru, dok je izbor Simfonije br. 8 u F duru šef dirigent DSO-a i glazbeni direktor festivala Marc Tardue obrazložio osmom godinom festivala koji ima za cilj zadržati prisutnost glazbe i vrsnih izvođača u Dubrovniku i nakon završetka Dubrovačkih ljetnih igara.

 

Za pijanisticu Jasminku Stančul može se reći da je istinska prijateljica Grada i Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Za Grad je vežu brojni nastupi od kojih su prvi bili prije tridesetak godina. Otada, veza između ove umjetnice i dubrovačkih simfoničara prerasta u prijateljstvo koje svakoga puta izrodi koncertima posebne energije, baš kao što je bio ovaj sinoć, a publika, prepoznavši to, Jasminku Stančul nagrađuje višeminutnim pljeskom i ovacijama.

 

Inače, Jasminka Stančul na temelju svog glazbenog talenta i izuzetnog pristupa glazbi Beethovena nagrađena je 1. nagradom na međunarodnom Beethoven natjecanju u Beču te otada svoju glazbenu karijeru nastavlja u istom gradu, ali ostvaruje i solističke nastupe s izvanrednim orkestrima kao što su Bečki simfonijski orkestar, Camerata Salzburg, Bruckner Orchester Linz, Royal Philharmonic Orchestra, Bournemouth simfonijski orkestar, Beethoven Orchestra Bonn, Stuttgartska filharmonija, Essenska filharmonija, Nürnberška filhamonija, Südwestdeutsche filharmonija, Würt filharmonija, Berlinski simfonijski orkestar i brojni drugi.

 

Sljedeći koncert na progamu festivala zakazan je u utorak, 1. rujna kada će nastupiti profesori i polaznici Laus akademije Dubrovnik, a među njima su renomirani violinist Goran Končar, zatim naš pijanist svjetskoga glasa Bruno Vlahek i sjajna pijanistica Dubravka Vukalović. Koncert će se održati u atriju Kneževa dvora s početkom u 21 sat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji