je zemlja zombija, recimo dosta nepravdi, no pasaran!
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
12.2°C
Vrijeme za 26.02.2021.
26.02.2021. Danas
Max. 17°C Min. 11°C
Vrijeme za 27.02.2021.
27.02.2021. Sub
Max. 18°C Min. 9°C
Vrijeme za 28.02.2021.
28.02.2021. Ned
Max. 18°C Min. 9°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,844825
GBP
GBP
8,779870
USD
USD
6,197175
EUR
EUR
7,577906
 je zemlja zombija, recimo dosta nepravdi, no pasaran!
20.10.2018 | Vijesti
ODRŽAN PROSVJED PROTIV MIROVINSKE REFORME: "Ovo

je zemlja zombija, recimo dosta nepravdi, no pasaran!"

Autor: Libero Portal
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Na Europskom trgu u Zagrebu održan je prosvjed protiv mirovinske reforme

Prosvjed su organizirala četiri sindikata, a od vladajućih su zatražili povratak dobne granice za odlazak u punu starosnu mirovinu na 65 godina, nepodizanje dobne granice za dugogodišnje osiguranike i ublažavanje penalizacije za prijevremeno umirovljenje.

"Ako nakon prosvjeda Vlada ne odgovori, mi smo spremni na referendum. Temeljito radimo na pripremama za prikupljanje potpisa, imamo u tome iskustva, izjavio je uoči prosvjeda predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, javlja N1.

"Zagrmite da nas čuju, ima nas ovdje puno i nek nas se čuje. Čuje nas i ministar Pavić. Diljem Hrvatske zastali su vlakovi u podne kao podrška prosvjedu", moglo se čuti na početku prosvjeda. "Radnicima je dosta. Mirovine su takve da moramo kopati po kontejnerima. Ispada da radimo kako bi sakupljali plastične boce. To nitko nije zaslužio, a to je, na žalost, hrvatska stvarnost.

Prosvjednici izvikuju: "Lopovi, lopovi, lopovi". "Oni i dalje žele da radimo do 67. Tko je tu lud. Naravno oni. Želimo doživjeti mirovinu i od mirovine živjeti", ogorčeno su rekli govornici na prosvjedu. Nakon što je puštena tonska izjava ministra Pavića, prosvjednici su glasno zazviždali i izrazili negodovanje.

Govornici su na prosvjedu iznijeli primjere zemalja koji vraćaju dobnu granicu rada na 65 godina, te navode kako će to morati napraviti i Hrvatska. "Zazviždimo svima koji nas tjeraju da radimo do 67", poručeno je. Na prosvjedu su se orili stihovi Boba Marleya "Get up, stand up, stand up for your rights" uz gromoglasno zviždanje okupljenih.

Svjedočanstva radnika

Na pozornicu je izašla medicinska sestra, koja je iznijela svjedočanstvo o radu medicinskih sestara i težini njihova posla. "Ovaj posao se odvija u smjenama po 12 sati i iznimno je težak. Tjeraju nas da radimo do 67 godine života. Postavljamo pitanje, može li sestra ili tehničar sa 67 godina života adekvatno obavljati svoj posao i zadovoljiti potrebe bolesnika. Mislite li da može? Svima koji su upućeni u posao, apsolutno je jasno da to nije moguće", rečeno je.

Poručeno je i da je u EU uobičajeni standard da jedna medicinska sestra skrbi o dva bolesnika, dok u Hrvatskoj jedna medicinska sestra skrbi za 12 bolesnika. "Želite li da Vas njeguju medicinske sestre i tehničari kojima je potrebna veća skrb nego što je to potrebno pacijentima?"

"Ponižavajuće je što nam žele nametnuti", rekao je komunalni radnik Elvis, koji je govorio o svom zanimanju. "Rad do 67 godine je nemoguća misija. No pasaran, nema predaje", poručila je odgajateljica u vrtiću.Izvor: Dnevnik.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji