umjereno jak vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
14.5°C
Vrijeme za 05.12.2020.
05.12.2020. Danas
Max. 14°C Min. 13°C
Vrijeme za 06.12.2020.
06.12.2020. Ned
Max. 18°C Min. 12°C
Vrijeme za 07.12.2020.
07.12.2020. Pon
Max. 14°C Min. 11°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,960985
GBP
GBP
8,344711
USD
USD
6,197009
EUR
EUR
7,543619
Sokol i Šuica: Nova dugoročna vizija EU za ruralna područja učinit će hrvatska sela atraktivnima za rad i život te vratiti mlade
19.11.2020 | Politika
EUROPSKA UNIJA

Sokol i Šuica: Nova dugoročna vizija EU za ruralna područja učinit će hrvatska sela atraktivnima za rad i život te vratiti mlade

Autor: Libero Portal
Foto:
Tema je bila dugoročna vizija za ruralna područja, uz stvaranje cjelovite strategije razvoja do 2040. godine za ta područja u Europi

Na današnjem sastanku međugrupe za Ruralna, planinska i udaljena područja i pametna sela (RUMRA & Smart Villages) i potpredsjednice Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravke Šuice, središnja tema bila je dugoročna vizija za ruralna područja, uz stvaranje cjelovite strategije razvoja do 2040. godine za ta područja u Europi. Zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol, u svojstvu potpredsjednika međugrupe, bio je moderator sastanka te je na samome početku naglasio da je cilj međugrupe ojačati teritorijalnu koheziju unutar Europske unije, baveći se specifičnim potrebama ruralnih, planinskih i udaljenih područja.

 

„Ruralna područja od iznimne su važnosti za EU, koja o njima ovisi za hranu, energiju, sirovine. Osim toga, ruralna područja izvor su kreativnosti i inovacija u kojima je utemeljen velik dio europske kulturne i prirodne baštine, koju je iznimno važno očuvati. Važnost rada ove međuskupine je iznimna: ruralna, planinska i udaljena područja čine 80% teritorija te u njima živi gotovo 60% stanovništva Europske unije. Kada je riječ o Republici Hrvatskoj, oko 90% područja je ruralno te 10% urbano“, naglasio je Sokol te istaknuo da će osobno, a i kroz rad međugrupe, raditi na tome da ruralnapodručja postanu privlačna i da se mladi ljude vrate u njih.

 

Potpredsjednica Šuica svoje je izlaganje započela izjavom da će Komisija razviti dugoročnu viziju ruralnih područja kako bi im omogućila da maksimalno iskoriste svoj potencijal i podržala ih u suočavanju s vlastitim jedinstvenim nizom pitanja, od demografskih promjena do povezanosti, rizik od siromaštva i ograničen pristup uslugama.

 

„Sto milijuna ljudi u Europskoj uniji žive u ruralnim područjima, polovica teritorija je ruralna. Naš je cilj ponuditi im novu perspektivu zelene, digitalne i demografske tranzicije. Zaista je postalo manje važno gdje ste dokle god ste povezani. Možemo raditi na daljinu, pristupiti uslugama i školovati se, ali moramo biti povezani. To otvara potpuno nove prilike ruralnim i udaljenim područjima“, izjavila je potpredsjednica Šuica.

 

Na koncu sastanka Tomislav Sokol zaključio je da ruralna, planinska i udaljena područja zahtijevaju posebnu posvećenost i pozornost. Sokol je pozvao Europsku komisiju da usvoji Europsku ruralnu agendu s ambicioznim i konkretnim političkim ciljevima koji će se transformirati u konkretne akcije na terenu.

 

„Kroz svoj rad u međuskupini radit ćemo na implementaciji pametnih rješenja za unaprjeđenje zdravstvene i obrazovne infrastrukture diljem ruralnih i planinskih područja Lijepe naše. Jednaka šansa i jednaka kvaliteta života, neovisno o urbanizaciji područja, mora postati sadašnjost. Do 2040. godine težit ćemo tome da ruralna područja budu atraktivna mjesta za život i rad, posebice za mlade. Suradnjom i povezivanjem s urbanim područjima potaknut ćemo koheziju i spriječiti rizik teritorijalne fragmentacije“, zaključuje Sokol.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji