Uzinić o smrti curice:
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
11.5°C
Vrijeme za 14.04.2021.
14.04.2021. Danas
Max. 13°C Min. 8°C
Vrijeme za 15.04.2021.
15.04.2021. Cet
Max. 15°C Min. 6°C
Vrijeme za 16.04.2021.
16.04.2021. Pet
Max. 16°C Min. 6°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,878948
GBP
GBP
8,762479
USD
USD
6,365948
EUR
EUR
7,571658
Uzinić o smrti curice:
05.04.2021 | Vijesti
"NE MOGU TO OBJASNITI"

Uzinić o smrti curice: "Ne bih htio nekakav linč, tko zna što je i njih dovelo do toga"

Autor: Libero Portal
Foto: Dubrovačka Biskupija
Tu je odgovornost cijele države da se neke stvari prekasno uoče, da se prekasno reagira, kao što je u ovom slučaju, rekao je

Monsinjor Mate Uzinić, nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije za N1 je objasnio kako Crkva i on osobno vidi Uskrs u kontekstu pandemije covida-19, međunacionalnog dijaloga, a posebno tragične smrti dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške.

 

“Suosjećam s onima koji su pogođeni ovim događajem”, kazao je mons. Uzinić, “zapravo je to cijelo hrvatsko društvo.”

 

“Ne znam kako se takve stvari događaju, ne mogu to objasniti. Ne bih htio nekakav linč, tko zna što je i njih (biološke roditelje) dovelo do toga da se ponašaju na ovaj način. Tu je odgovornost cijele države da se neke stvari prekasno uoče, da se prekasno reagira, kao što je u ovom slučaju. Ali nije to prvi slučaj. Zadnjih godina nam se dogodilo više takvih slučajeva, koji nisu uvijek završavali smrću, ali su bili jednako teški”, kazao je.

 

“Vrijeme za resetirati se poput Isusa”

 

“Crkvi je zadaća da promijeni mentalitet”, poručio je, “Zadržavamo se na starom mentalitetu, ne dozvoljavamo da nas promijeni Isus Krist.”

 

“Koliko god govorimo o obitelji kao bitnom mjestu koju prepoznajemo kao malu crkvu, i obitelj može biti zatvoren svijet, a Isus ne želi da budemo zatvoren svijet”, dodao je i istaknuo još nešto:

 

“Odgovornost je i na državi, na zakonima koji su nekad neadekvatni i koji se ne provode. Ovakve situacije nam probude bijes i nakon nekoliko dana to ostavimo sa strane, a ne bismo to trebali staviti sa strane.”

 

Koliko je poruka uskršnje nade aktualna u vremenima pandemije?, pitao je voditelj.

 

“Poruka nade (Uskrsa) je aktualna u svim vremenima, posebno u vremenu u kojem živimo. Bez nade ne bismo mogli izdržati. S nadom ipak možemo na drugačiji način vidjeti stvarnost i ići naprijed. Ovo što nam se događa, neće uvijek biti ovako. Isus je pobijedio smrt, pobijedio je beznađe, on je uskrsli Gospodin”, odgovorio je nadbiskup.

 

Usporedio je ovu i prošlu godinu, što je bolje, što gore:

 

“Pa, ja mislim da je, usprkos tome što su brojke lošije, da je situacija bolja. Bolja je zato što znamo više nego što smo znali prije godinu dana. Uostalom, bolja je zato što smo prije godinu dana bili potpuno zatvoreni, nismo imali nikakva slavlja, obrede, mise. A ove godine smo izašli. Doduše stidljivo, ne onako koliko bismo željeli. Bolja je situacija zato što ipak znamo više.”

 

“Ljudima treba pomoći da prevladaju ovu situaciju tako da u svoj život unesemo logiku koja je dovela do uskrsnuća. To čak nije logika povratka na ono staro normalno, nego logika jednog novog normalnog, koje bi trebalo vladati u nama prije svega, ali i u svijetu u kojem živimo, a to novo normalno koje bi trebalo biti i promijeniti svijet, bilo bi takvo da ne stavljamo sebe u središte kojem mi sami nećemo biti cilj svega, nego ćemo se staviti u službu drugih, u službu ljubavi”, objasnio je gdje vidi šansu.

 

Više pročitajte OVDJE.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji