povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
9.4°C
Vrijeme za 27.01.2020.
27.01.2020. Danas
Max. 7°C Min. 7°C
Vrijeme za 28.01.2020.
28.01.2020. Uto
Max. 11°C Min. 6°C
Vrijeme za 29.01.2020.
29.01.2020. Sri
Max. 12°C Min. 7°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
+0.15%
CHF
CHF
6,960569
-0.01%
GBP
GBP
8,833360
+0.02%
USD
USD
6,745970
-0.04%
EUR
EUR
7,439456
 Facebook je tvrtkama dozvoljavao da čitaju poruke korisnika
20.12.2018 | Zanimljivosti
NEW YORK TIMES:

Facebook je tvrtkama dozvoljavao da čitaju poruke korisnika

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Otkriveno je kako su određene tvrtke imale pristup popisima kontakata i porukama koje su korisnici privatno razmjenjivali

Kako piše New York Times, Facebookova nastojanja da odabranim korporativnim partnerima omogući pristup korisničkim podacima mimo znanja javnosti bila su značajno opsežnija no što se dosad naslućivalo.

Između ostalog, otkriveno je kako su određene tvrtke imale pristup popisima kontakata i porukama koje su korisnici privatno razmjenjivali. Među njima su Netflix i Spotify, čiji su djelatnici mogli čitati naše poruke, dok su Amazon, Microsoft, Sony i drugi tehnološki divovi imali pristup podacima o ljudima s naših popisa kontakata, pokazali su interni dokumenti do kojih su u New York Timesu došli, kao i razgovori s bivšim zaposlenicima Facebooka i njihovih korporativnih partnera, prenosi tportal.

Microsoftova tražilica Bing imala je tako pristup imenima doslovno svih prijatelja korisnika Facebooka bez njihove dozvole. Royal Bank of Canada također je, uz Netflix i Spotify, imala pristup porukama. Sve tri tvrtke zanijekale su kako su znale u kojem opsegu im je Facebook navodno omogućio pristup korisničkim podacima.

Amazon je dobio dozvolu prikupljanja imena i kontakt informacija prijatelja korisnika Facebooka, a Yahoo je mogao pregledavati nizove objava prijatelja još tijekom ovog ljeta, usprkos tome što su u Facebooku tvrdili kako su s takvom praksom prestali još prije nekoliko godina.

Apple je, prema dokumentima do kojih su došli u New York Timesu, dobio mogućnost prikrivanja svih indikatora prema kojima bi korisnici Facebooka mogli znati da njegovi uređaji traže pristup podacima, kao i pristup kontaktima i unosima u kalendar bez obzira je li korisnik odobrio dijeljenje tih podataka ili nije. I u Appleu tvrde kako nisu bili svjesni kako imaju posebna prava pristupa te kako sporni podaci nikad nisu bili povučeni s korisničkih uređaja.

Oko 150 tvrtki imalo je povlašten položaj u pristupu korisničkim podacima. Uglavnom su to tehnološke tvrtke, među kojima ima i internetskih trgovina te web odredišta za zabavu, ali i proizvođača automobila te medijskih kuća.

Aplikacije tih tvrtki navodno su kolektivno tražile podatke milijuna korisnika Facebooka mjesečno. Neki od dogovora te vrste sežu još do 2010., a svi su bili aktivni tijekom protekle godine, neki i tijekom ove. Tek tucet njih upozorilo je na moguće probleme vezane uz zaštitu privatnosti.Izvor: Tportal

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji