vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
9.4°C
Vrijeme za 22.01.2020.
22.01.2020. Danas
Max. 11°C Min. 4°C
Vrijeme za 23.01.2020.
23.01.2020. Cet
Max. 15°C Min. 2°C
Vrijeme za 24.01.2020.
24.01.2020. Pet
Max. 14°C Min. 4°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
-0.01%
CHF
CHF
6,922927
+0.22%
GBP
GBP
8,733150
-0.20%
USD
USD
6,697172
-0.04%
EUR
EUR
7,434531
 Magistar primarnog obrazovanja u Njemačkoj: Moram ovdje crnčiti od jutra do mraka za golu egzistenciju
27.04.2019 | Zanimljivosti
VIDEO

Magistar primarnog obrazovanja u Njemačkoj: Moram ovdje crnčiti od jutra do mraka za golu egzistenciju

Autor: Libero Portal
Foto: Screenshot/YouTube
Zaposlio se u građevini, a smatra da ne treba odlaziti po svaku cijenu

Marko Mihaljević, 27-godišnji magistar primarnog obrazovanja, jedan je od mnogih koji su shvatili da za njih nema budućnosti u Hrvatskoj pa su napustili domovinu u potrazi za boljim životom.

Prošlo je 7 mjeseci otkako se iz Babine Grede preselio u Frankfurt i zaposlio u građevini, a prije dva tjedna na baušteli je snimio video koji je podijelio na Facebooku izazvavši puno pažnje. 

"Provodim dane radeći ovaj posao. Ne podcjenjujem nikoga i nikakav posao,  jer nikada u životu nisam nikoga podcijenio, ali radim posao za koji mi ne treba ni osnovna škola. Magistar zvuči lijepo, ali samo zvuči. Moram ovdje crnčiti od jutra do mraka za golu egzistenciju jer mi to nije dozvoljeno u Hrvatskoj. Zašto mi nije dozvoljeno? Zato što nisam ni u jednoj političkoj stranci", govori te kaže kako je smatrao da će se svojim znanjem, bez uplitanja politike, uspjeti nametnuti u Hrvatskoj.

"Nažalost, prevario sam se", kaže. Dodaje kako je smatrao da će mu u Njemačkoj s vremenom biti sve lakše, no umjesto toga njemu je - sve teže. Zašto je to tako, ni sam ne može objasniti. "Mota se činjenica po glavi da neki ljudi mojih godina mogu živjeti u Hrvatskoj, mogu živjeti u njoj, a ja, koji sam samo jedan od mnogih koji su morali otići i moramo biti ovdje, davati svoje znanje strancima, koji ne cijene to nego ga samo plate. Ni ne plaćaju puno koliko zarade na nama..."

Marko kaže i kako se mnogi čude kad im kaže da je magistar, a "tu mora raditi na baušteli". Poruka koju je želio poslati drugima je da ne odlaze po svaku cijenu. "To vam je sistem protiv kojeg se na pošten način ne možete boriti, eto... Ostanite ako ikako možete i ne dajte se, lijep vam pozdrav...", zaključio je.

Njegova snimka postala je viralna na Facebooku, no mnogi su poruku, napominje Marko za Index, shvatili krivo. "Previše se stavlja naglasak na 'pozivanje za ne odlazak u Njemačku', a premalo na 'razočaranost situacijom u Hrvatskoj', što je i bila bit videa", zaključuje.Izvor: Index.hr

Video

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji