umjereno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
28.4°C
Vrijeme za 07.08.2020.
07.08.2020. Danas
Max. 28°C Min. 25°C
Vrijeme za 08.08.2020.
08.08.2020. Sub
Max. 30°C Min. 24°C
Vrijeme za 09.08.2020.
09.08.2020. Ned
Max. 31°C Min. 22°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,937579
GBP
GBP
8,298266
USD
USD
6,296998
EUR
EUR
7,467610
Evo tko je osvojio medalju za najbolji pekmez, džem i marmeladu (FOTO)
28.09.2019 | Vijesti
KOMISIJA ODLUČILA

Evo tko je osvojio medalju za najbolji pekmez, džem i marmeladu (FOTO)

Autor: Libero Portal
Foto: DEŠA
Proveli su analize pristiglih uzoraka voćnih proizvoda svrstanih u četiri kategorije: džem, ekstra džem, pekmez i marmelada

Dvanaesti po redu Hrvatski festival pekmeza, džema i marmelade otvoren je u petak 27.09.2019. u srcu Dubrovnika, u organizaciji Udruge Deša  – Dubrovnik, društvenog poduzeća DEŠA Pro d.o.o. u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom – županijskom komorom Dubrovnik.

 

Festival je svečano otvorio zamjenik župana, Joško Cebalo uz pozdravnu riječ pročelnika Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more Grada Dubrovnika. Na Držićevoj poljani u prekrasnim nošnjama, svoje proizvode prezentiralo je 20-ak malih proizvođača slatkih delicija iz cijele Hrvatske. Osim izložbeno prodajnog karaktera manifestacije, organizirano je i ocjenjivanje proizvoda u četiri kategorije: za najbolji pekmez, marmeladu, džem i extra džem.

 

Stoga su vrijedni partneri Zavod za mediteranske kulture, Sveučilišta u Dubrovniku, proteklog tjedna imali pune ruke posla, proveli su analize pristiglih uzoraka voćnih proizvoda svrstanih u četiri kategorije: džem, ekstra džem, pekmez i marmelada. Po propisanim metodama određivani su im udjeli ukupnih šećera, kao osnovnog parametra koji je propisan Pravilnikom o voćnim džemovima,  i pH vrijednost.

 

Peteročlana stručna komisija je u Laboratoriju za senzorna ispitivanja Zavoda za mediteranske kulture kušala i ocijenila svaki uzorak, a nagrađeni su proizvodi iz sve četiri kategorije koji su senzorski najbolje ocjenjeni i koji su zadovoljili propisane kriterije.

 

Festival je svečano otvorio zamjenik župana, Joško Cebalo uz pozdravnu riječ pročelnika Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more Grada Dubrovnika.

 

Medalje su dodijeljene po kategorijama džem, ekstra džem, pekmez i marmelada. Od ukupno 46 primljenih uzoraka sljedeći su uzorci ocijenjeni najboljima:

Kategorija DŽEM

 

ZLATNA MEDALJA

Džem od suhe smokve OPG Suzana Mihac, Velika Gorica

 

SREBRENA MEDALJA

Džem trešnja OPG Fani Pjević, Župa dubrovačka

Džem pipun s limunom OPG Ivica Matijević, Koločep

 

BRONČANA MEDALJA

Džem marelica OPG Halambek, Staro Petrovo selo

 

Kategorija EKSTRA DŽEM

 

ZLATNA MEDALJA

Ekstra džem od dubrovačke ljute naranče Deša Pro d.o.o., Dubrovnik

 

SREBRENA MEDALJA

Ekstra džem smokva OPG Protić Sanja, Blato

 

BRONČANA MEDALJA

Ekstra džem limun OPG Protić Sanja, Blato

 

Kategorija PEKMEZ

 

ZLATNA MEDALJA

Pekmez marelica OPG Ivica Matijević, Koločep

 

SREBRENA MEDALJA

Pekmez od šljive Zadruga Provita, Prozor - Rama

 

BRONČANA MEDALJA

Pekmez od šipka Zadruga ProVita, Prozor - Rama

 

Kategorija MARMELADA

 

ZLATNA MEDALJA

Marmelada naranča OPG Ivica Matijević, Koločep

 

SREBRENA MEDALJA

Marmelada klementina OPG Ivica Matijević, Koločep

 

BRONČANA MEDALJA

Marmelada narančin OPG Fani Pjević, Župa dubrovačka

 

Ako želite probati najbolje pekmeze, džemove i marmelade dođite na Držićevu poljanu ( iza Katedrale), Festival traje do nedjelje 29. rujna do 17 h, a organiziran je uz financijsku podršku Grada Dubrovnika, Dubrovačko neretvanske županije i Turističke zajednice Dubrovnik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji